Alta Mongòlia - Salvador Dalí
Aquesta obra va tenir lloc el 19 d'agost de 1974 a la plaça de la Porxada de Granollers, on Salvador Dalí havia preparat el seu happening. Aquest consistia en 20 persones (tot i la crida a les masses feta per Dalí) vestides de xinesos amb sis bidons de pintura dels que surtien unes mànegues que utilitzarien per pintar unes teles seguint les ordres telapàtiques del autor, que també s'havia plantejat fer-los ballar una sardana però l'excés de públic va impossibilitar per complet aquesta activitat.
Tot i això els participants van desobeïr les ordres de Dalí i el veritable happening va començar quan aquests van començar a ruixar al nombrós públic amb la pintura.
Jo crec que dins del surrealisme de Dalí en aquesta obra volia utilitzar un recurs que es començava a veure molt en l'època: l'escàndol. Escandalitzar a la gent proposant-los-hi una activitat o expressió diferent, en certa manera diria que ho va aconseguir tot i moure poca gent com a participant l'obra es va convertir en un espectacle de masses i moltíssima gent s'hi va acostar. Tot i això tinc clar que ell volia que fós una obra seva i no una simple manifestació de tot aquell que es sentia desplaçat en la societat, ja que quan el tema del happening va girar per complet ell va marxar passant desapercebut entre la massa. Crec que volia sorprendre a la gent però mostrant una mena de poder seu, és a dir donant-se més importància a ell que no pas en el moviment en general.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada