Pàgines

dilluns, 28 de gener del 2013

Anàlisi del film "La parte de los ángeles"

(The Angels’ Share) 2012 

LA PARTE DE LOS ANGELES

Director KEN LOACH
Guión PAUL GALAVERT

Eldirector anglès Ken Loach va seguir una trajectòria com a director de teatre i cinema. Als '70 va començar a fer reportatges crítics;
criticava la societat i la política del Regne Unit, fent cinema social.
Barreja tot sovint, el cinema documental amb diversos gèneres.


 
ESCENARIS

El rodatge de "The Angels' Share" es va dur a terme a Glasgow (Sala de justícia, centre de la ciutat, East End), Edimburg (reunió de whisky) i “Balblair Distillery” (Dornoch Firth i les terres altes).
PERSONATGES
 
Els protagonistes són de classes baixes,
el director ho fa per mostrar la desigualtat i els problemes socials.
Dins el seu repertori, la majoria d'actors no són professionals; per exemple, l’educador (Harry) i en Willy, eren els dos actors professionals, per guiar l’acció dramàtica. El director treballa sobre improvitzacions per trobar reaccions més naturals i autèntiques.

Robbie..............................PAUL BRANNIGAN
Leonie..............................SIOBHAN REILLY
Harry.................................JOHN HENSHAW
Albert................................GARY MAITLAND
Rhino................................WILLIAM RUANE
Mo ....................................JASMIN RIGGINS
Willy...................................SCOTT DYMOND
 

Clancy .............................SCOTT KYLE


TRAMA

A Glasgow, quan el jove Robbie agafa en braços el seu fill recent nascut ( Luke), se sent molt commogut i jura que el seu fill no haurà de portar la vida que ell ha portat, plena de dificultats i atrapada pels delictes que va cometre en el passat.
 
En els serveis a la comunitat, Robbie coneix Rhino, Albert i Mo, junatment amb en Harry, l'educador que se'ls ha assignat, que es converteix per a tots ells en el seu nou mentor per iniciar-los en secret en l'art del whisky.
Robbie descobreix que té un veritable talent de degustador, i molt aviat és capaç d'identificar les bótes dels destil·lats més cars.
Juntament amb els seus tres companys, Robbie convertix aquest do en una estafa, en una etapa més de la seva vida de petits delictes i de violència, però decideix transformar-lo en un nou futur, ple de promeses per la seva xicota i el seu fill.


ESTRUCTURA i MOVIMENTS DE CÀMERA 

La pel·lícula comença amb un petit pròleg còmic (in media res) per captar l'atenció de l'espectador. Tot seguit es presenten tots els personatges, alternant primers plans laterals i frontals (imitant la identificació dels presos).
 
El 1r acte,
després d’haver explicat els seus conflictes, comença amb els serveis a la comunitat que han de fer els protagonistes. Finalitza amb la visita a la destil·ladora organitzada per l’educador, on en Robbie desperta el seu interés cap a la cata del whisky.
 
En el 2n acte la trama fa un gir degut a l’excursió a Edimburg, on Robbie descubreix que té una gran habilitat dins aquest món. 
 
Finalment en el 3r acte és duu a terme el robatori del whisky més valorat del món, per poder sortir de la misèria.
Hi ha un falç final, on la policia sembla que els descobreixi, però tot acaba sent un espant. L’únic problema és que trenquen dues de les quatre ampolles de whisky que portaven.

Hi ha un tractament de la càmera sense angulacions ni moviments, amb una alçada respecte la mirada. Sabem que s’utilitza zoom per gravar la majoria d’escenes, plans curts, per que hi ha poca profunditat i en conseqüència elements desenfocats.

Utilitza un recurs paral·lelístic, ja que comença la història pujant a una furgoneta pels treballs comunitaris, i acaben marxant amb una furgoneta cap a un futur millor. 
 

TEMES
El tema principal podríem dir que és la oportunitat de canviar, de superar les situacions difícils. Mostren la realitat actual pels joves, on és molt difícil trobar feina. COm a tema, també podem esmentar el conflicte intern que tenen els personatges per autocontrolar-se i respectar la promesa de no recaure en la violència.
Utilitzen l’argument universal de “Romeu i Julieta” per estructurar la trama amorosa del protagonista i la seva companya; ja que la família de la noia no acceptava el Robbie. 

 

Ona Plans i Dana Ricart

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada